keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Kansalaisarvonta

Olen ehdoton kansalaispalkan puolestapuhuja. Tässä pitkin talvea olenkin hykerrellyt ja hihkunut siitä saakka kun ensimmäisen kerran tajusin, että Suomessa ihan oikeasti kaavaillaan jotain näin suurta uudistusta. No...talven mittaan kyllä on hymy hyytynyt moneen kertaan, koska en oikein enää tiedä, onko nämä kaavaillut sukuakaan sille alkuperäiselle perustulon idealle.

Mielipiteet tuo ainakin tuntuu jakavan. Tässä kerran ajattelinkin poiketa haistelemassa keskustelupalstojen kautta yleistä mielipideilmastoa. Ja pitihän se arvata! Siellähän tappelivat duunarit, ekonomistit ja sosiaalipummit täydessä ilmiriidassa. Asia oli unohtunut jo ajat sitten. Keskustelun pääargumentti oli kirjoittajien älykkyyden taso ja muut henkilökohtaiset ominaisuudet. Että se siitä mielipiteestä.

Sen olen kuitenkin joutunut toteamaan, että perustulon kustannuskysymystä ei kyetä ratkaisemaan. Se tuntuu jakavan asiantuntijatkin kahteen leiriin. Ja koska sitä ei kukaan osaa laskea eikä kansan käyttäytymistä perustulohuumassa kukaan kykene varmuudella ennustamaan, joten varmaankin voin vetää tästä johtopäätöksen että lopulta on parempi olla ottamatta turhaa riskiä ja antaa jatkossakin köyhien kyykytellä ja kyykyttäjien kiikutella pennoset verottajan ulottumattomiin.

Meinaavat eräät, että kansalaiset alkaisivat sankoin joukoin työtävieroksuviksi elämäntapainkkareiksi, jos valtio jakaisi ilmaista rahaa. Parempi olisi vain pistää kaikki pakkotöihin ja pidentää työaikaa muutamalla tunnilla. Vaan kuinka helvetin kaukana todellisuudesta onkaan päättäjien käsityskyky. Joo... mikäs siinä... töihin vain. Puuttuu vain ne työpaikat. Ja työaikaa saa toki pidentää, jonka myötä meillä on vain entistä enemmän osa-aikatyöpaikkoja. Ja eiköhän jo tyhmempiä ole huomannut tässä vuosien varrella, että sellainen takuuvarma täysipäiväinen eläkevirka ei ihan jokaiselle lohkea. Ja sopeutumiseläkekin on tarjolla vain harvoille valituille. Työ on enemmän tai vähemmän sirpaleista: monta työpaikkaa, tunti sieltä, tunti täältä, viikon ennakoimaan pakonomainen ja niin edelleen.

Ne elämäntapaintiaanit kyllä ovat jo joukossamme. Intiaania tuskin hetkauttaas,  jos systeemi  vaatii pari paperia kuukaudessa. Mutta intiaania kyllä voisi houkuttaa se, että ties vaikka innostuisi veistämään nuolia ja valmistamaan kaaripyssyjä tarvitseville. Sitä voisi mennä niitä huoletta torille myymään ilman pelkoa siitä että kela perii tiipiin asumistuen korkojen kera takaisin, työttömyyskorvaus lakkautetaan selvitystyön ajaksi ja suhteutetaan hankittiin asioihin.  Toimeentulotuki taas huomioikin käsityöläisten tulot täysimääräisenä. Käteen jää siis vain raportti ja työn ilo. Tokihan voisi intiaani reservaattiinsa yrityksen perustaa. Mikäpä siinä. Mutta niin hittituote ei kaaripyssyjä taida olla että se joka tolppaan hankittaisiin. Kertomaan sen jo kovapalkkaisen virkamiehen tekemä kannattavuuslaskelmakin, jonka perusteella yrityksen rahoitus evätään. Siitä huolimatta yrittäjyys on tie onneen, ainakin jos työvoimaviranomaisia kuuntelee. Vaan sitten kun tulee vaikeat ajat, kriisit ja yllätykset, eikä bisnes luista, saa kuulla monesta suusta "voi voi" ja "miks läksit".  Näinpähän siis inkkari päättää istahtaa nuotiolla ja polttaa piipullisen .Kunhan muistaa olla tavoitettavissa ja täyttää hakemukset ajallaan.

Perustulon muotovaihtoehtoja pyöritellä nyt hanakasti. Yhtä kaikki, järjestelmä on kallis. Toki myös inhimillinen, mutta sitä ei lasketa. Kukaan ei kuitenkaan pysty todellisia vaikutuksia  arvioimaan. Etenkin kun arvioinnin mittarina on pelkkä raha. Se rahaakin kyllä taatusti menisi sellaisenaan takaisin kiertoon. En usko että jäisi inkkarin mokkasiininvarteen. Hyvätuloiset rahan veisi verottaja ja pienituloisilta kauppias. Eikö siinä myös talousinformaatio saisi piristysruisketta.

Saattaisi olla, että suurimman ongelmaryhmän muodostaisivat tuhannet työttömät kelan ja sossun virkailijat. Kun paperin pyörittäminen ja päätösten puppugenerointi loppuisi, ei työtä tietenkään enää riittäisi kaikille. Mutta ehkäpä heistä suuri osa alkaisi yrittäjiksi.

No ja sitten tämä viimeinen:  otetaan kansasta 10000 kansalaisen otos ja maksetaan heille kansalaispalkkaa kokeilujakson ajan. Vain suomalainen voi keksiä tuollaisen idean. Otos on pieni ja hyvällä arpaonnella se kymmenen tuhatta sisältää Sipilät ja Stubit ja joukon nokkamiehiä ja -naisia yhteiskunnan eri portailla.  Vähän niin kuin Juice Leskisen kappaleessa Ajan henki, jossa kansalaiset asetettiin lottopalloiksi, joilla arvottiin aina lauantaisin lobotomialeikkaukset ja kuoliaaksinuijinta. Tällöin tosin tilanahtauden vuoksi oli arvonnan ulkopuolelle jätetty nuo edellä mainitut nokkamiehet. Olisiko tässä sitten toisin päin.

Sellaista tällä kertaa. katsellaan... mihin hallitus meidät vie...
Hyvää yötä...Nukkukaa hyvin...

-- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -   - - - - - -  
 Ukko.fi -kevytyrittäjäksi:  Laskuta ilman omaa yritystä. Katso tästä miksi ja miten >

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sinä jotain fiksumpaa kuin minä...